klik plzzz

25 Januari 2014

snow chees kek

sapa suka makan kek heeeee aku x suka sangat..tapi aku suka buat kek...
cerita dia masa di kampung hari tue la gigih aku g beli bahan kek semata nak menerai buat snow chees kek nie senang ja x da susah
nak resipi x korang ....nak kan..malu2 la tue nak jawab :P
aku pown ambil kat googel je puas aku cari...macam2 versi ada tapi aku try yang paling senang la..
oppp lupa pecubaan pertama aku gagal kek keras mcm bengkang sbb aku g masuk susu penuh krim..sepatutnya susu segar...sbb lagi aku ckap kat cina kedai kek tue aku nk freash milk dia p bagi full cream milk ahhh aku pown x belek dah balik2 la...salah susu..untuk tidak membazir aku guna juga last2 ambik la kek mcm bengkang hahahaha....
sbb aku tau salah susu..dulu aku penah buat apam polkadot aku salah g letak full cream milk apam polkadot aku jd bengkang jg kikiki...so korang hati2 tau fresh milk n full cream milk sangt beza walaupown sama ja warna ....
nah aku bg resipi nak bt snow chees kek...yang nie kali ke2 aku buat mmg meletopp gebus gebas lagi

Resipi Snow Cheese Cake

Bahan-bahan :
6 biji telur - buang putihnya dari 2 biji
100 gram gula kastor
100 gram tepung hong kong / self raising flour / tepung gandum
60 gram tepung jagung 
50 gram air sejuk - dari peti ais
1 sudu teh baking powder
2 sudu besarn ovalette
75 gram mentega - dicairkan

Krim Cheese :
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis 
Cara: satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga adunan licin tidak berketul.(Kalau untuk Lava kena campur 1/4 cawan susu cair)

Untuk Topping :
1/2 kotak cheddar cheese KRAFT - diparut

Cara-cara :

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. Kemudian masukkan mentega cair dan putar lagi sehingga sebati dan pekat.
2. Sediakan loyang bulat 8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dengan sedikit butter.
3. Bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit atau hingga masak, dengan kepanasan 150' C.(Nie bergantung pada suhu oven korang jugak ehh)
4. Bila kek sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
5. Sapukan krim cheese di atas bahagian kek yang bawah, kemudian terbalikkan bahagian kek yang atas tadi di atasnya.
6. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
7. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
8. Masukkan dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.

insyaalah jadi korang x payah risau...oppp yang aku cerita aku letak susu tue resipi lain...dia masuk susu n slice chees...lagi sedap rasa dia...

nie la hasil kekerasan tangan aku sodap...aku suka cheedar lagi sbb masin2 pastu chees lak manis woooo meletop

selamat mencuba ya korang :) tata

Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen

24 Januari 2014

jalan jalan alor staq

minggu lepas masa di kampung hari khamis en syafiq ajak aku g pejabat agama daerah dia...so pergilah aku dengan dia..dah satel urusan belek2 jam awal lagi kitaorng x da plan apa2 pown nk p mana pown x tau so aku ajak dia g jalan2 alor setar lama owhhh aku x p sana walaupown negeri aku...sbb umah aku kan di sungai petani

Dalam otw nak p sana dia tanya aku kita nak p mana..aku pown pikiaq la heeee jom p menara alor staq lama betoi x penah p dulu sekali ja p nie kali ke 2 la dia lg la kali petama hahahhaah
dah sampai sana beli tiket n terus la naik woooo gayat aku....tinggi jg lepas nie aku nk p naik menara kuala lumpur lak jakun sekali pown x pernah p...
kat atas tue best owh angin kuat sampai terbang2 tudung aku tp aku naik kejab ja sbb rasa pening kepala di tiup angin...ngeh2 bole lak gitu...

tiket rm8 untuk seorng...kalo menara kuala lumpur berapa erk tiket ?????

aksi meneropong....hahahahhaha

tuan blog yg over

lagi pic tuan blog yang tembam
okey tue aksi2 di menara alor staq lepas tue aku ajak en syafiq p makan laksa ikan sekoq...gerai laksa nie agak la femes aku tau pown sbb aku negok masuk berita tv 9 kod ...so dalam hati dah membuak2 nk p try heeee ...googel lah aku gerai tue kek mano..dah tau gerai x tau pula jalan heeee malu kan orng kedah guna waze ahhahhaa ...guna waze pown sesat lg u olls tp alhamdullilah jumpa jg kedai dia di jalan gangsa mergong...kalo dalam waze korang taip ja jalan gangsa taman wira mergong baru waze bawa g betol...lpas dah masuk jalan gangsa tue korang usya la nama kedai sendiri hihihi ada tp jalan ja...
ha nie la laksa ikan sekoq tue...pendapat aku laksa dia biasa2 ja..ikan freash...yang aku x puas hati laksa sikit....tapi kan konsep gerai tue boleh tambah laksa...pendapat aku x pyah la buat konsep tue sbb mesti la kita malu nk tambah kan...bubuh ja laksa banyak2 siap2 :P....hurmmmmm menci makan x knyang...
teruk beno peragai hahahah...

k la kalo korang p alor staq p la try mkn ...bye bye
Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen

21 Januari 2014

sedih

salam semua haiii...gigih malam nie aku on laptop semata nk update blog heeeeee korang jng lpa baca tau kikiki...ehhhh dah lama sangt aku x update semak balik bulan ni tahun 2014 1 entri ja ado sabo ja la...mulai malam nie aku berazam nk rajin update kikiki see ya korong ;P ....ehhh tetiba tajuk sedih dah knapa kan..aku nak mengadu nie...kat sapa lagi nk mengadu kalo bukan kat blog aku...ehhh lagi 1 korang jng tekejut blog aku berubah wajah esok kalo aku rasa x lawa aku tukar balik yang lama ya....

ok macam nie minggu lepas kan n.sembilan banyak cuti so aku pown tambah lagi cuti dan balik kampung seminggu wooo seminggu..mmg lama...kat kampung sangat happy kod bukan senang nk dpt cuti macam tue...ehh apa kaitan dengan tajuk di atas kaitan dia bila aku dah balik nilai aku jadi sedih 24 jam rindu mak aku...ingat lagi masa otw tue kitorng behenti rehat kat sungai perak mula aku nak makan kat situ pastu baru teringat mak aku bekalkan bihun goreng ...jadi cari tempat   bersesuaian aku pown makan la sesorng en syafiq x nak makan dia dah knyang so masa makan tue begenan juga  air mata aku sbb teringatkan aku dah kna balik nilai,,,n kenangkan bihun tue mak aku masak kan heeee korang mesti x manja mcm aku kan...hurmmm time tue begenang ja air mata x jatuh pown sbb malu kat orang sebelah hahahhahaha
pastu kan bila dah sampai nilai 24 jam aku tebayang aku kat kedah lagi mmg haru aku nk buat apa pown malas x da mood...huuuhhh...korang jangan gelakan aku pula tumbuk kang :)
 lagi 1 benda sedih ada 1 hari aku g cucuk duit dekat uitm merbok dekat sangt dengan rumah aku...aku ngn aku...bila tengok uitm tue aku cakap kat mak aku...ada universiti dekat rumah x nak ambil orng...unversiti negeri lain jg terima orng ...sedih kan ....aku nie kadang2 bukan manja sangat tp kdang2 aku fikir kaloaku dekat ngn family kan senang sekurang kurangnya sakit pening depa aku ada....huhuhu sampai kadang2 aku hari2 buka web jawatang kosong huhuhu....tp rezeki aku kat negeri sembilan aku redo ....ehhhh korang jangan x tau sambil aku taip nie sambil curah2 air mata huwaaaaa aku x kuat mcm orng lain....
aku kadang heran mcm mana la orang yang lansung x ingt mak bapak coll x pernah apa pown x....hurmmm kejam sangt orng mcm tue....
mari lah lihat muka kakton masa nk otw balik nilai fikiran penuh dengan kesedihan...
Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen

2 Januari 2014

PROMOSI

assalamualaikum semua

okey nk buat promosi berminat dengan product2 nie sms wassup wanie yer harga terbaik 0175343549
Terima Kasih Sudi Baca Dan Komen

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by CiK WANIEE